Canarische EilandenGran CanariaTenerifeLanzaroteFuerteventuraLa PalmaLa GomeraEl Hierro  

het weerbezienswaardighedenstrandenvakantievliegenpraktische infolinks  

 
Tenerife

Het ruim tweeduizend vierkante kilometer tellende Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Met ruim 900.000 inwoners is Tenerife tevens het drukst bevolkte eiland van deze archipel. Tenerife ligt ten oosten van la Gomera en ten westen van Gran Canaria. Samen met Gran Canaria behoort Tenerife tot de drukst bezochte Canarische Eilanden.

El Teide
Centraal op het eiland Tenerife ligt vulkaan de Teide. Deze vulkaan is vanaf veel plekken op het eiland zichtbaar. Ook vanaf het eiland La Gomera is de Teide bij goed weer prima zichtbaar. Dat komt dankzij de hoogte van maar liefst 3718 meter. De Teide is zelfs de hoogste berg van Spanje.El Teide steekt een indrukwekkende 7 kilometer boven de zeebodem uit. Daarmee is deze ongeveer 150.000 jaar oude vulkaan de nummer drie vulkaan ter wereld als je kijkt naar de hoogte vanaf de zeebodem. De Teide is een slapende vulkaan. De laatste eruptie die geregistreerd is, was in het jaar 1909. Vrij recent, in het jaar 2003, is er nog verhoogde seismische activiteit in de vulkaan waargenomen. Men acht de kans reëel dat er in de toekomst nieuwe erupties plaats zullen vinden. Op welke termijn dat is valt niet te voorspellen. Er bestaat een kans dat een nieuwe vulkaanuitbarsting gepaard gaat met een pyroclastische stroom. Dit zijn golven van vaste of vloeibare lava die vrijwel alles onderweg vernietigen. Het zijn vooral de snelheid, de omvang en de hitte van zo’n stroom die zo desastreus zijn.

Parque Nacional del Teide
De vulkaan en het omringende gebied vormen samen een beschermd nationaal park: Parque Nacional del Teide. Dit bijna twintigduizend hectare metende gebied staat sinds 2007 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Begrijpelijk, want het gebied laat op fraaie wijze zien hoe vulkanisch landschap eruit ziet. Wat je zult ervaren als je rondom de Teide rijdt is dat het landschap verschillende gezichten heeft. Zo is het zuidelijke deel bosrijk en groen, terwijl direct ten oosten van de Teide er een bijna buitenaards zwavelrijk landschap ontstaan is. Ten westen van de vulkaan zie je grote gebieden met donkere lavarotsen.

Jaarlijks bezoeken ongeveer 2,7 tot 3 miljoen bezoekers per jaar het Teide Nationaal Park, waarmee het tot de best bezochte nationale parken ter wereld behoort. Het park is erg populair onder wandelaars. Rondom de Pico del Teide liggen een aantal prachtige wandelroutes.

Meer informatie
Deze pagina geeft beknopte informatie over het eiland Tenerife. Wil je meer weten over Tenerife of specifieke informatie over Tenerife opzoeken dan kunnen we de volgende websites aanbevelen:

alles over Tenerife
mooiste dorpjes op Tenerife
Tenerife informatie
Tenerife voor beginners

 

Contrasten
Tenerife is een eiland met meerdere gezichten. Vooral het contrast tussen het noorden en het zuiden is groot. Het zuiden is droog. Dat uit zich vooral in het landschap, waar het groen vooral beperkt is tot cactussen, struiken en (vooral aangeplante) palmbomen. Hoe anders is het noorden. Dat is vooral zichtbaar als je vanuit het centrale deel van Tenerife richting La Orotava en Puerto de la Cruz rijdt. Zodra je de Valle de la Orotava inrijdt wordt het landschap steeds groener. Wat je ook vrij vaak zult ervaren is dat je ineens te maken krijgt met laaghangende bewolking. Dit stukje van Tenerife is duidelijk minder zonnig en ook overwegend natter dan het zuidelijke deel. Velen vinden dit het mooiste deel van het eiland. Volgens ons is dat vooral een kwestie van smaak, want juist het vulkanische landschap is zo uniek op dit eiland.

Warmte en kou
De meeste mensen gaan naar Tenerife voor de aangename temperaturen. Het grootste deel van het jaar is het aan de kust lenteachtig tot zomers. Wie echter het binnenland in gaat die moet rekening houden met soms aanzienlijk lagere temperaturen. Zo kan het met name in het voorjaar voorkomen dat het in de zuidelijke badplaatsen al 25 graden of hoger is terwijl het rondom de Teide slechts een graad of tien is bij een stevige wind. De top van de Teide is zelfs een redelijk deel van het jaar besneeuwd. In de winter ligt de sneeuw soms zelfs tot de wegen rondom de Pico del Teide. Het is daarom belangrijk om altijd iets van een lange broek en een jas of vest mee te nemen als je naar Tenerife op vakantie gaat en de boel wilt gaan verkennen.

Autorijden op Tenerife
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je hotel amper te verlaten of om alleen maar aan georganiseerde excursies deel te nemen. Tenerife is echter een eiland waar je uitstekend zelf met de auto kunt rijden. Niet voor niets dat er op het eiland enorm veel huurauto’s rondrijden. Met een huurauto kun je alles op je eigen tempo bekijken. Ook biedt het je de mogelijkheid om onderweg te stoppen om van het mooie uitzicht te genieten of om in een authentiek dorpje ergens te gaan eten.

Als je gaat autorijden op Tenerife dan moet je er wel rekening mee houden dat de afstanden en vooral de reistijden op de kaart er wel eens anders uit zien dan ze in werkelijkheid zijn. Zo kun je vanuit Playa de las Americas gemakkelijk binnen een uur naar de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife reizen. Als het verkeer een beetje meezit overbrug je deze afstand van 75-80 kilometer in ongeveer 50 minuten. De prachtige binnendoor route over de TF-21 en TF-24 kost je ineens 3,5 uur en heeft een totale lengte van rond de 180 kilometer. Dat komt vooral door de vele bochten die deze route telt.

Houd er rekening mee dat met name het Teno-gebergte, waar o.a. het prachtige dorpje Masca ligt, aardig wat hoogteverschillen en steile bochten kent. Voor wie smalle bochtige wegen niet aangenaam vindt is het beter dit deel van Tenerife te vermijden met de huurauto.

Massatoerisme
Tenerife heeft vooral het imago dat het een supertoeristische bestemming is. Natuurlijk is er hier sprake van massatoerisme. Dit concentreert zicht vooral in het zuiden. Met name de drie-eenheid Costa Adeje, Playa de las Americas en Los Cristianos worden beschouwd als een groot toeristisch bolwerk. Tenerife heeft echter zoveel meer te bieden. Verspreid over het eiland vind je prachtige authentieke dorpen waar kleinschalige accommodaties te vinden zijn. Ook zijn er authentieke finca’s die omgetoverd zijn tot sfeervolle accommodaties, waar je de sfeer van het echte Tenerife nog proeft. Wil je het massatoerisme ontwijken of juist opzoeken? Bezoek dan de website waarovernachtenin.nl eens. Zij geven tips over waar het beste te overnachten op Tenerife.

 

Playa de las Américas
Playa de las Americas betekent letterlijk het ‘Strand van de Amerikanen’. Het zijn geen Amerikanen maar vooral Europeanen die je hier aantreft. Nationaliteiten die je hier veel aantreft zijn Britten, Duitsers, Nederlanders en Belgen. De laatste jaren zie je hier in toenemende mate ook Scandinaviërs en Russen. Playa de las Americas heeft jarenlang de reputatie gehad dat het een lelijke betonnen badplaats is. De afgelopen jaren heeft men veel verbeteringen aangebracht waardoor de badplaats een stuk aantrekkelijker geworden is.

Los Cristianos
Playa de las Americas gaat in het oosten vrijwel naadloos over in die andere grote badplaats: Los Cristianos. De kracht van Los Cristianos is de aanwezigheid van twee grote zandstranden waar jong en oud prima kunnen vertoeven. De stranden worden van elkaar gescheiden door de haven van Los Cristianos. Veel last heb je hier als toerist niet van, omdat een voetgangerstunnel beide delen met elkaar verbindt. Los Cristianos is vooral erg geliefd onder toeristen die met (jonge) kinderen naar Tenerife komen.

Costa Adeje
Ten noorden van Playa de las Americas is de badplaats Costa Adeje ontstaan. Ook hier geldt dat beide plaatsen zowat naadloos in elkaar overlopen. Waar de exacte scheiding ligt is eigenlijk onduidelijk. Costa Adeje is vernoemd naar de nabijgelegen plaats Adeje, maar vormt geen onderdeel van Adeje. Het is eigenlijk het nieuwere deel van Playa de Las Americas. Hier staan nieuwere en overwegend meer luxueuze hotels.

Costa Adeje is een plek waar de gemiddelde leeftijd over het algemeen iets hoger ligt. Costa Adeje is tevens een populaire plaats voor huwelijksreizen. Centraal in Costa Adeje ligt het moderne winkelcentrum Plaza del Duque. Hier kun je aangenaam shoppen en onder het genot van een borrel genieten van livemuziek.

Authentieke dorpen en steden
Tenerife heeft behalve badplaatsen een groot scala aan prachtige authentieke dorpen, die ieder hun eigen karakter hebben. Zo is er het heerlijke vissersdorp La Caleta, waar zowel eilandbewoners als toeristen speciaal naartoe komen om van de verse visgerechten te genieten. Zeer fraai is ook Candelaria, waar de prachtige basiliek aan het Plaza de la Patrona de Canarias gezichtsbepalend is. Eén van onze persoonlijke favorieten is de in het noordwesten van Tenerife gelegen Garachico. Deze plaats is het bewijs dat toerisme niet direct de authenticiteit van een plaats aan hoeft te tasten.

Als je het hebt over authenticiteit en schoonheid dan zijn er twee dorpen in het noorden van Tenerife die je moet bezoeken. Allereerst La Orotava. Indrukwekkende pleinen, de kenmerkende Canarische balkons en een fraaie subtropische tuin maken van La Orotava een mooi plaat(s)je.
San Cristobal de la Laguna, oftewel kortweg La Laguna, wordt algeheel beschouwd als de mooiste plaats op het eiland Tenerife. Niet voor niets prijkt het gehele historische centrum van La Laguna al sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tip: La Laguna staat bekend vanwege de vele goede tapasbars die de stad telt.

Bosbranden
Tenerife is vrij gevoelig voor bosbranden. De droogte en de harde wind zorgen er vooral in de zomer voor dat een klein vuurtje snel kan uitgroeien tot een grote bosbrand. Toeristengebieden blijven meestal buiten schot. Dat komt omdat de meeste begroeiing zich buiten de grote toeristenoorden bevindt. Vooral in de jaren 2007, 2009 en 2012 zijn er grote bosbranden op Tenerife geweest. Wie rookt die moet goed beseffen dat het uit de auto gooien van een peuk enorme gevolgen kunnen hebben voor mensen, dier en beplanting.

 

© Silver Media - deze site gebruikt cookies - e-mail: allesovervakanties@gmail.com